Οι πρυτανικές αρχές στις υπηρεσίες των κομμάτων-Παρέμβαση στην πρυτανεία του ΓΠΑ

Οι πρυτανικές αρχές στις σχολές επιτελούν ένα συγκεκριμένο κοινωνικό ρόλο. Όντας στην ιεραρχία της διοικητικής βαθμίδας είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και την κατεύθυνση που έχουν τα πανεπιστήμια. Το πανεπιστήμιο ως κρατική δομή δεν θα μπορούσε παρά να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κράτους και της καπιταλιστικής οικονομίας τροφοδοτώντας τη διαρκώς με εκπαιδευμένους αναλώσιμους και φτηνούς εργαζόμενους. Οι πρυτάνεις σε σύμπραξη με τον υπουργό παιδείας έχουν το ρόλο του τοποτηρητή και του εγγυητή των καπιταλιστικών συμφερόντων προωθώντας την άμεση σύνδεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τους ’’νόμους της αγοράς’’. Αυτό σημαίνει υπερεξειδίκευση και καρατόμηση του επιστημονικού πεδίου, νέα κουτσουρεμένα τμήματα και προγράμματα σπουδών κομμένα και ραμμένα στις παραγγελίες των αφεντικών.

Η διαπλεκόμενη αυτή σχέση του πανεπιστημίου με το κράτος και το κεφάλαιο εξηγεί το γεγονός ότι οι πρυτάνεις πολλές φορές είναι ‘’παιδιά’’ του σάπιου πολιτικού συστήματος και των κομμάτων τους. Άλλοτε έμμεσα και άλλοτε ανοιχτά, τάσσονται με τους νεοφιλελεύθερους ή σοσιαλδημοκράτες τσαρλατάνους ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Δεν είναι τυχαίο που πρυτάνεις και μεγαλοκαθηγητές έχουν μπει στα ψηφοδέλτια των αστικών κομμάτων με χαρακτηριστικά παραδείγματα του Φορτσάκη και του Συρίγου. Σε επίπεδο σχολής αυτή η σχέση αποτυπώνεται με τη στήριξη και συνεργασία των πρυτανικών αρχών με τις καθεστωτικές παρατάξεις όπως την ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και BLOCO – τα παραπαίδια της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ – που προσπαθούν να σπείρουν την κομματική τους προπαγάνδα μέσα στα πανεπιστήμια. Οι κομματικοί μηχανισμοί που έχουν επιφέρει την ακραία φτώχια δεν γίνεται να έχουν έδαφος μέσα στο χώρο των σπουδών μας. Εδώ, που ο φοιτητόκοσμος προετοιμάζεται για να βγει στην αδηφάγα αγορά εργασίας βιώνοντας την εκμετάλλευση και την υποτίμηση, τα φερέφωνα των παλιών και νέων κυβερνήσεων δεν έχουν καμία θέση. Η παρουσία κομμάτων και παρατάξεων του καθεστώτος είναι μια αρνητική ‘’παράδοση’’ που πρέπει να σπάσει και θα σπάσει.

Ως Αναρχικό Στέκι Γεωπονικού έχουμε προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών στη σχολή εναντίον των παρατάξεων της ΔΑΠ, της ΠΑΣΠ και του BLOCO (που έχει μηδαμινή παρουσία) με σκοπό την πλήρη εξαφάνισή τους. Αδειάστηκαν τα στέκια τους και αφαιρέθηκε όλο το προπαγανδιστικό τους υλικό, που περιλάμβανε χιλιάδες αφίσες, πανό, αλλά και μπογιές, κάλπες, stands, τραπεζάκια, μια σιδερογροθιά, κράνη και παλούκια. Επίσης, έχουν καταληφθεί τα σημεία που έκαναν την προπαγάνδα τους με συνέπεια να μην έχουν πουθενά στη σχολή αφίσες και τραπεζάκια. Γι’ αυτούς τους λόγους, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ κλαψουρίζοντας στις πρυτανικές αρχές ζήτησαν την επιβολή της ‘’τάξης’’ μέσω των φυλάκων της σχολής σε ρόλο μπάτσου. Διατυμπανίζουν τώρα ότι ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης (όντας φιλικά προσκείμενοι με αυτές τις παρατάξεις)  κινητοποιήθηκαν άμεσα ζητώντας τα ονοματεπώνυμά μας. Ας γνωρίζουν αυτοί που ζητούν τη στοχοποίησή μας πως θα βρεθούν οι ίδιοι στοχοποιημένοι. Γι’ αυτούς τους λόγους πραγματοποιούμε παρέμβαση στα γραφεία του πρύτανη.

Η σύγκρουση με τις νεολαίες των αστικών κομμάτων και με τον πρύτανη Κίντζιο που τους κάνει πλάτες – εκτός των άλλων – αντανακλά σε μοριακό επίπεδο την αναγκαία σύγκρουση με το κράτος, το κεφάλαιο και τα τσιράκια του. Τον αγώνα για την επανάσταση και την συνολική απελευθέρωση που θα περάσει πάνω από κάθε λαμόγιο πρύτανη και κάθε κομματικό χαφιέ.

 

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΙΣ ΝΕΟΛΑΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ – ΠΡΥΤΑΝΙΚΗ ΑΡΧΗ

 ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΕ ΜΑΖΙ

Αναρχικό Στέκι Γεωπονικού